Ti s-a intamplat si tie sa amani anumite activitati, chiar daca stii ca este important sa duci la bun sfarsit?
Nici nu trebuie sa aud raspunsul tau, pentru a-mi da seama ca este afirmativ.
De ce amanam?
De ce alegi sa amani un lucru? Poate pentru ca pur si simplu nu ai chef, poate ca te simti obosit sau…(completeaza tu) – orice alta scuza e buna pentru a lasa pe mai tarziu lucrul pe care stii ca TREBUIE sa-l faci, dar NU VREI sa-l faci.
Mai mult decat atat, nu trebuie sa am puteri paranormale pentru a stii ca, au existat cel putin cateva momente in viata ta cand ai amanat in mod constient anumite lucruri care trebuiau facute.
Stiai ca trebuie sa rezolvi acea sarcina, ca este importanta pentru a duce la bun sfarsit ceea ce ti-ai propus si totusi refuzai sa o faci in acel moment, gandindu-te ca… „poate voi face asta mai tarziu”.
Ideea de a scrie un articol despre acest subiect mi-a fost data de Constantin – unul din cei peste 2000 de membrii ai Comunitatii Cristinne care mi-a trimis saptamana trecuta urmatorul mesaj:
„Salutare Cristinne, sunt Constantin si voi fi foarte bucuros daca imi cititi acest mesaj. Asta insemna ca ma puteti ghida pas cu pas in a lua o decizie corecta in a face o afacere pe internet.Va multumesc pentru articolele si ideile de afaceri pe care le primesc saptamanal. Dar, la mine exista o problema, si anume AMANAREA. Aceasta apare in urma neincrederii. Aceasta este problema cu care ma confrunt – tema de a ma intalni cu esecul.”
1. Lipsa motivatiei
Mesajul sau mi-a adus aminte de un lucru important in viata oricarui antreprenor: motivatia.
DIN CULISE: Chiar in acest moment lucrez la o carte despre motivatie, care te ajuta sa iti stabilesti obiectivele si apoi sa parcurgi toti pasii necesari pentru a le atinge, fara a abandona la jumatatea drumului. Motivatia joaca un rol important in reusitele noastre asa ca, a dedica o intreaga carte acestui subiect nu mi se pare deloc mult. Voi incerca sa scriu aceasta carte intr-un limbaj cat mai accesibil si sa mentionez aici cat mai multe tehnici motivationale pentru ca tu sa iti duci cu brio la sfarsit toate proiectele de care te apuci.
Si totusi, care este legatura dintre motivatie si amanare?
Una dintre consecintele motivatiei o reprezinta actiunea imediata. Asadar, atunci cand suntem motivati, nu amanam lucrurile pe care trebuie sa le facem ci pur si simplu trecem la treaba.
Drept urmare, atunci cand alegem sa amanam un lucru, este pentru ca, acel lucru, in mintea noastra, in subconstientul nostru nu este atat de important pe cat ar trebui sa fie, pentru ca noi sa-i oferim atentia necesara.
Si cand nu este un lucru demn de atentia noastra? Atunci cand el este prea mic, prea lipsit de importanta.
Multi dintre noi am facut cel putin o data greseala de a ne seta obiective care nu sunt suficient de mari incat sa ne motiveze sa trecem la actiune si sa le atingem. Asa ca, dupa ce ne-am apucat de ele, motivatia pentru a continua ne-a scazut in scurt timp, iar apoi am inceput sa amanam sarcinile care trebuiau indeplinite zi de zi, pentru a finaliza cu succes acele obiective.
Asa ca, inainte de a-ti stabili un obiectiv, gandeste-te DE CE? vrei sa il realizezi, care sunt motivele care te determina sa treci la actiune, care sunt beneficiile de care te vei bucura odata realizat obiectivul.
Si daca raspunsurile pe care le gasesti au o semnificatie interioara suficient de puternica pentru tine, atunci sunt sanse mari ca, odata ce incepi acel lucru, sa continui sa mergi pe drumul inceput pana vei ajunge la destinatie ( adica pana iti vei realiza obiectivul).
Concluzionand: unul din motivele pentru care amanam sa facem unele lucruri este lipsa unei motivatii suficient de puternice sau lipsa unui obiectiv maret.
2. Existenta Fricii
Un alt motiv pentru care tindem sa amanam lucrurile este FRICA. Teama de necunoscut si teama de esec ne trag inapoi si ne impiedica sa facem lucrurile pe care stim ca TREBUIE sa le facem.
Este ca si cum o forta, parca mai mare decat noi insine, ne tine incatusati si nu ne permite sa ne miscam in directia in care dorim sa mergem.
Frica de tot ce este nou, este cunoscuta de secole si este exploatata la maxim de expertii in persuasiune si manipulare.
Iar atunci cand vorbim de frica in afaceri, ne referim la frica de a esua, de a incepe o afacere care mai apoi sa se dovedeasca nerentabila si in cele din urma sa dam faliment.
Iar atunci cand vorbim de faliment nu ne referim doar la aspectul material (mai ales ca, unele afaceri pot fi incepute cu o investitie ridicol de mica) ci mai degraba la implicatiile emotionale pe care acest eveniment le va avea in viata noastra: pierderea increderii in sine, gandul la ce vor spune prietenii si familia si la vorbele rautacioase pe care le vei auzi…
Si gandul la toate acestea te face sa amani inceperea oricarei idei de afacere care in prima faza iti suradea.
In cazul returului unui produs comandat online, te sfatuiam sa vezi lucrurile atat din punct de vedere al clientului cat si al intreprinzatorului. Asa si in cazul acesta, este bine sa vezi ambele parti ale paharului: si pe cea goala dar si pe cea plina.
In momentul in care incepi o afacere intr-adevar, este bine sa fii constient ca poti esua, insa la fel de bine este sa fii constient ca poti avea succes si ca iti poti asigura astfel viitorul tau financiar.
Asa cum un esec ne scade stima de sine, asa un succes ne creste increderea in fortele proprii.
De aceea, parerea mea este ca, e bine sa incepi la un nivel mic si sa reinvestesti profitul obtinut si sa iti dezvolti afacerea in timp. In felul acesta, investitia financiara nu este mare si deci riscul la care te supui este unul scazut.
Pe masura ce ideea ta de afacere prinde contur si incepi sa iti formezi baza de date cu clienti, iti vei da seama daca activitatea pe care o desfasori te prinde ( adica iti place ceea ce faci) si este si profitabila.
Profitul obtinut la inceputul afacerii nu trebuie sa fie unul exagerat de mare. Cu rabdare si perseverenta repeta activitatile care observi ca iti aduc cele mai bune rezultate si castigurile tale vor creste incet dar CONTINUU.
Ce-ar fi fost daca…?
Iar daca esuezi, din moment ce ai inceput cu o investitie mica (de preferat cu banii proprii, fara imprumuturi), nu-i un capat de tara. Macar ai incercat… Daca nu ai fi incercat poate ca te-ai fi intrebat si peste ani: Ce s-ar fi intamplat daca puneam acea idee de afacere pe roate? Oare care ar fi fost stilul de trai de care m-as fi putut bucura?
Si aceasta incertitudine doare. Alegerile pe care le avem la indemana uneori si de care nu profitam la timp, raman ca o rana, care se incapataneaza sa se inchida in ciuda timpului care trece.
Un citat pe care eu il iubesc spune asa: Cel mai mare risc pe care ti-l poti asuma in viata este acela de a nu risca nimic.
Asa ca, parerea mea este sa treci la actiune si sa pui in practica o idee de afacere care ti se pare interesanta si care nu necesita o investitie exorbitanta. Daca stai si amani, viata ta nu se va schimba cu nimic nici azi, nici maine… nici in anii urmatori. Iar in gandul tau se va semana tot mai adanc gandul: Ce-ar fi fost daca...