Banii care par sa nu ajunga de la un salariu la altul, somajul… sau preturile care urca vazand cu ochii, fac tot mai multi oameni sa caute alternative prin care sa-si suplimenteze veniturile lucrand part-time.
Una din alternativele de job par-time ne este pusa la dispozitie de bine cunoscutul sistem multilevel marketing (MLM). Daca in cautarile tale pe internet ai descoperit diverse companii de cosmetice care inscriu reprezentanti de vanzari, este putin probabil sa nu fi auzit de acest termen.
Insa concret, ce inseamna MLM? Si la ce sa te astepti odata ce devii reprezentant la o firma de multilevel marketing sau network marketing?
Despre asta vom vorbi in continuare…
Continutul articolului
Daca te bate gandul sa te implici intr-o firma de MLM, in primul rand trebuie sa stii…
Ce inseamna MLM?
MLM sau multi level marketing sau network marketing sau marketing piramidal, este un model de afaceri in care vanzatorii independenti castiga comisioane nu doar pentru vanzarile proprii, ci si pentru vanzarile realizate de persoanele pe care le-au recrutat in afacere, adica „linia lor descendenta”.
Acest sistem incurajeaza recrutarea continua de noi membri.
Desi sistemul MLM este perfect legal (exista firme MLM cu zeci de ani vechime, listate la bursa americana), este bine sa stii ca, pe langa acest tip de companii vei intalni si tot felul de alte scheme MLM care nu functioneaza tocmai corect si al caror plan de marketing nu este unul sustenabil pe termen lung. Asadar, alege cu grija!
7 Lucruri de care sa tii cont inainte sa te inscrii intr-un sistem MLM
Acum ca am vazut ce sunt MLM-urile, a venit timpul sa afli cateva lucruri importante despre companiile multi level marketing, pentru a putea sa iei o decizie inteleapta.
(Si da… stiu ce zic, lucrez in domeniul MLM din 2005. Deci… am aproape 2 decenii de experienta in spate. 😀 Spre exemplu, din 2010 incoace colaborez cu firma MLM Ladys.)
1. Firma de tip MLM vs. firma de vanzari directe
Atunci cand te decizi sa te alaturi unei firme care recruteaza reprezentanti de vanzari, este bine sa te interesezi in primul rand daca este de tip multilevel marketing sau este o firma clasica, care incearca sa isi gaseasca distribuitori zonali, pentru a-si distribui produsele in fiecare oras din tara.
Nu de alta, dar, firmele de tip MLM, pe langa faptul ca au persoane care imbratiseaza acest sistem, au si mai multe persoane care urasc acest gen de distribuitie a produselor.
Vei intalni in activitatea ta o gramada de persoane care au pareri preconcepute despre afacerile de tip MLM, care le considera ca fiind jocuri piramidale in care castiga doar cel din varful piramidei, si daca nu te simti confortabil sa lucrezi intr-o firma de acest tip, daca nu crezi cu adevarat in acest mod de promovare, ar fi mai bine sa te reorientezi.
2. Presupune munca de vanzare
Indiferent de ce anume ti-a explicat persoana care ti-a prezentat planul de marketing al respectivei companii, tine minte un lucru: atata timp cat activitatea ta presupune a oferi produse sau servicii in schimbul banilor, vei face vanzari.
Daca nu te simti confortabil sa vinzi produse sau servicii, atunci sistemul MLM nu este pentru tine.
3. Sponsorul tau se asteapta sa incerci sa vinzi tuturor persoanelor pe care le cunosti
Toate firmele de MLM, firmele de asigurari si in general firmele in care depui munca de vanzare, te invata sa incepi sa vinzi, in primul rand, persoanelor pe care le cunosti. Aici intra: rude, prieteni, vecini, etc.
Partea buna este ca, in felul acesta vei face „curatenie” si vei scapa de presupusii prieteni.
Cei care intr-adevar iti sunt alaturi te vor sprijini si in aceasta initiativa de suplimentare a veniturilor, cei care nu te merita drept prieten vor incepe sa faca glume pe seama ta sau vor evita sa cumpere diverse produse de la tine de „teama” ca tu sa nu te imbogatesti pe spinarea lor.
4. Va trebui sa recrutezi
Daca vrei sa depasesti stadiul de simplu vanzator si sa incepi sa scoti cu adevarat bani din afacerea ta MLM, atunci este bine sa stii ca este nevoie sa recrutezi.
Daca nu inscrii alti reprezentanti de vanzari, pentru a-ti crea o echipa, risti sa te plafonezi si drept urmare, castigul tau va stagna.
5. Multi dintre cei care se inscriu in MLM raman dezamagiti
Multe persoane se inscriu intr-o firma de MLM cu gandul ca se vor imbogati rapid, conform schemei prezentate in planul de marketing. Dar una este teoria si cu totul alta practica.
Unele persoane care se inscriu in MLM nu reusesc sa vanda produsele firmei, altele se axeaza doar pe vanzarile proprii si in momentul in care inceteaza sa vanda nu mai inregistreaza nici un profit.
Ambele categorii de persoane raman dezamagite in urma acestor experiente, deoarece nu isi inchipuie cum ar putea sa scoata veniturile fenomenale prezentate in planul de marketing si cum ar putea sa mearga in acele vacante exotice.
Ceea ce trebuie sa intelegi este ca, si in MLM, ca si in orice alta afacere clasica, exista atat persoane care reusesc cat si persoane care esueaza. Simpla inscriere intr-o firma de multilevel marketing nu iti garanteaza succesul.
6. MLM-ul trebuie tratat ca oricare alta afacere
Daca te decizi sa intri intr-un MLM, trebuie sa te implici. Stabileste-ti o strategie de actiune si munceste pentru a o pune in aplicare, pentru a putea culege roadele succesului obtinut.
Tine mereu socoteala cheltuielilor si a veniturilor. Nu vrei sa te arunci sa faci cheltuieli prea mari, daca nu ai siguranta ca ele iti vor aduce un profit pe mausura.
Ia in considerare faptul ca munca ta implica a da telefoane, a stabili intalniri cu oamenii, prezentarea oportunitatii, vanzarea produselor din portofoliul acelui MLM.
7. Daca nu crezi in produse, nu le poti vinde
Exista multe persoane care incep o afacere MLM cu gandul ca se vor ocupa doar de recrutarea oamenilor. Dar nu poti cladi o afacere doar pe recrutare. Daca toata lumea recruteaza si nimeni nu vinde, nimeni nu va castiga bani.
Gandeste-te: ce le vei raspunde membrilor echipei tale atunci cand ei iti vor pune intrebari despre diverse produse? Ce fel de lider este acela care promoveaza catre echipa sa niste produse pe care nu le-a testat nicioadata?
Pe de alta parte, daca le-ai folosit si nu iti plac, crezi ca iti vei putea cladi un venit pasiv consistent pe o minciuna?
In concluzie, pentru a te implica intr-o afacere multilevel marketing trebuie sa iti placa nu doar partea referitoare la castiguri ci si produsele pe care le vei promova.
Asadar, daca unul din aspectele mentionate mai sus nu este pe placul tau sau consideri ca, activitatile pe care trebuie sa le desfasori in cadrul unei companii MLM nu ti se potrivesc poti renunta la ideea de a face MLM.
Daca insa esti deschis la nou si perseverent in tot ceea ce iti propui, sau daca planuiesti sa iti deschizi o firma a ta, pe viitor, iti sugerez sa te implici intr-un multilevel marketing deoarece aici vei capata multe din abilitatile de care ai nevoie pentru a avea succes in afacerea pe care o vei demara ( indiferent in ce domeniu va fi aceasta).
Firma Ladys este cea la care eu iti recomand sa te inscrii deoarece colaborez deja de aproape 14 ani cu ei si stiu ca sunt seriosi. Insa orice alta companie MLM preferi esti liber sa devii reprezentant de vanzari la ei.
Insa inainte de a face pasul decisiv asigura-te ca ai citit cu atentie tot ce ti-am scris mai sus, pentru a face nu doar o alegere de moment ci o alegere inteleapta care sa-ti aduca beneficii financiare ani la rand, asa cum imi aduce mie si altor persoane pe care am avut privilegiul sa le cunosc de-a lungul anilor.
MLM-ul te invata cum sa legi relatii cu oamenii, cum sa vinzi produsele firmei tale, cum sa iti fidelizezi clientii, plus o gramada de alte lucruri folositoare.