Saptamana trecuta am urmarit un webinar despre educatie financiara cu tema: „Fii tu cel mai bun model pentru copiii tai„, sustinut de Eusebiu Burcas si Dr. Mihaela Stroe si mi s-a parut interesant sa iti expun cateva din ideile de baza, prezentate in cadrul conferintei online.
Cu totii suntem preocupati de castigarea banilor, pentru ca, ei sunt sursa care ne permite sa supravietuim zi de zi. In schimbul lor ne putem procura mancarea, hainele si toate celelalte lucruri care ne asigura stilul de viata pe care ni-l dorim… si pe care ni-l permitem.
Banii se castiga muncind. Si doar atunci cand muncesti pentru ei, le cunosti cu adevarat valoarea si inveti sa fii atent la modul cum ii cheltuiesti. Astfel, inveti sa gestionezi banii, pentru ca ei sa iti ajunga de la un salariu la altul si eventual sa si economisesti o parte din ei.
Dar cum ii explici toate acestea unui copil de cativa ani, pentru ca el sa inteleaga in mod corect valoarea banilor?
De unde vin banii?
Incepe sa ii explici copilului tau cum intra banii in familia voastra luna de luna. Creeaza o mica povestioara in care sa ii spui ce faci tu pentru a primi acesti bani, care este meseria ta.
Momentul propice pentru a incepe sa discuti cu copilul tau despre bani este la 3 ani. La 6 ani, ar trebui sa fi avut deja aceste discutii cu el si copilul sa inteleaga intreg mecanismul prin care banii intra in casa voastra, modul cum trebuie cheltuiti si importanta economisirii lor.
Cel mai bun model pentru copiii tai esti TU
Atunci cand sunt mici, copiii imita adultii din jurul lor. Ei capteaza din zbor „perlele” pe care le spui si le folosesc apoi in momentele cand te astepti mai putin. Insa nu este suficient. Ei iti imita si comportamentul.
Iar cand vine vorba de bani, o gestionare neglijenta a banilor de catre parinti, nu ii va determina pe copii sa aiba grija de economiile din pusculita lor.
Ce ai de facut? Ia 2 pusculite, una pentru tine si una pentru copil ( sau doua simple borcane) si impuneti sa pui in fiecare zi cand vii cu bani acasa, cativa lei in borcanul de economisire. Copilul va imita comportamentul tau atunci cand va primi bani de la tine, de la bunici sau alte rude.
Cum se cheltuiesc banii?
La un moment dat pusculita copilului va trebui sa se goleasca. Intrebarea cheie este: pe ce se vor duce acei bani?
Iar aici, tu ca parinte, joci un rol cheie. Invata-l pe copil importanta alegerii. Nu le poate avea pe toate.
Daca isi cumpara lucrul x, nu ii vor mai ajunge banii pentru lucrul y. Ce isi doreste mai mult dintre cele doua lucruri?
Nu ceda tentatiei de a suplimenta suma din pusculita copilului, doar pentru ca el sa isi poata cumpara ambele lucruri. In caz contrar, toate eforturile tale de pana atunci se vor duce pe apa sambetei.
Nu oferi exemple contradictorii
Mama intra cu copilul in magazin. Iau exact ce le trebuie: un kilogram de zahar si 3 paini. Copilul isi doreste o ciocolata si insista ca mama sa sa i-o cumpere. Mama ii explica, ca doar de acele produse au nevoie si ca nu au bani sa cheltuiasca pe alte lucruri. Dar ajunsa la casa de marcat, mama isi aduce aminte ca nu mai are tigari si isi cumpara un pachet.
Ti-ai dat seama ce s-a intamplat?
Tu ca parinte, ai obligatia de a respecta ceea ce spui. Daca tu zici ceva si faci in secunda urmatoare exact invers, copilul tau se va simti confuz. Si da, ai ghicit: confuzia nu duce la nimic bun.
Nu neglija copii pentru bani
Exista parinti care pleaca in strainatate sa munceasca si lasa copiii cu bunicii sau alte rude apropiate. Intentia parintilor este una buna: sa munceasca pe un salariu mai mare si sa poata trimite bani acasa, pentru ca, copiii lor sa aiba de toate.
Dar oare cate dulciuri sau jucarii sunt necesare pentru a compensa afectiunea parinteasca?
Pe langa lucrurile de baza: hrana, apa, adapost, haine etc. necesare pentru o buna dezvoltare a copilului, el are extrem de multa nevoie de grija si caldura parintilor sai. De la ei primeste iubire, sfaturi, educatia necesara.
Nu lasa pe nimeni si nimic sa iti rapeasca, clipele petrecute impreuna cu copiii tai, pentru ca, peste ani, lipsa acestor amintiri va lasa urme adanci in comportamentul copiilor tai.