In facultate am invatat multe lucruri. Unele mi-au fost de folos, altele nu. Iar la capitolul lucruri folositoare si extrem de practice se incadreaza scrierea corecta si eficienta la tastatura.
Acum, din moment ce citesti acest articol, voi presupune ca ai un calculator acasa. Sau daca nu… la birou.
Promisiune
Ce-ai zice daca ti-as spune ca poti invata sa scrii la tastatura de cel putin 4-5 ori mai rapid decat scrii in acest moment?
Suna bine? Poti reusi si tu, cu un pic de practica, iti garantez.
Dar mai intai sa lamurim ce presupune scrierea corecta si eficienta la tastatura.
Ridica mana sus daca te recunosti
- Te caracterizeaza scrierea la tastatura folosind doar degetele aratatoare ale mainilor? Sau poate folosesti 2 degete de la fiecare mana pentru a scrie?
- Iti fixezi privirea pe tastatura atunci cand scrii la calculator si privesti ecranul doar din cand in cand?
Pe langa faptul ca arata urat, atunci cand te uiti la cineva ca scrie cu doua degete si are ochii mereu in tastatura, cautand fiecare litera in parte, scrierea in acest mod ne face sa fim ineficienti.
Cu cat folosesti mai multe degete atunci cand scrii la tastatura, cu atat vei scrie mai rapid… logic. De preferat este sa folosesti toate cele 10 degete, atunci cand scrii la tastatura.
Si chiar mai mult de atat. Privirea fixata pe tastatura te face sa nu observi anumite greseli de redactare pe care le faci poate fara sa vrei.
De aceea, privirea trebuie sa fie tot timpul in ecranul calculatorului, pentru a detecta la timp si a corecta aceste greseli. Iar degetele trebuie sa se miste in ritm alert pe taste, fiecarui deget revenindu-i un anumit grup de taste.
Cam asa as defini scrierea corecta si mai ales EFICIENTA la tastatura.
Povestea continua…
Si daca tot incepusem sa iti povestesc ca am invatat acest lucru in facultate, iti voi spune si in ce context. Unul din examenele pe care l-am avut de dat a fost cel de Typing (in anul 2, daca retin bine).
Pentru a lua examenul, trebuia sa scriu minim 40 de cuvinte pe minut, folosind toate degetele si fara sa ma uit la tastatura.
Simplu de zis, greu de facut. Am exersat cateva zeci de ore bune, pana sa reusesc aceasta performanta. Dar nu faceam asta doar pentru a lua examenul. Eram convinsa ca acest lucru ma va ajuta foarte mult pe viitor, cand ma voi angaja. Si da, in acest caz am avut dreptate.
Din moment ce afacerile pe care le am presupun munca zilnica la calculator, tastatura mi-a devenit cel mai bun prieten.
Ca sa-ti dau un exemplu, daca nu as avea aceasta abilitate, scrierea articolelor pe acest blog, cu siguranta mi-ar lua de 2-3 ori mai mult. Astfel, termin mai rapid si timpul „economisit” il pot folosi in alt mod.
Si pentru a aduce acest articol in sfera managementului timpului, permite-mi sa-ti pun urmatoarea intrebare.
Multe persoane obisnuiesc sa spuna „Nu am timp„. N-ar fi oare mai bine sa ne intrebam: Ce imbunatatiri pot aduce modului in care lucrez pentru a-mi termina rapid treaba si a-mi folosi timpul ramas asa cum doresc?
In felul acesta, in loc sa gasim scuze, pentru ca nu avem timp sa facem lucrurile pe care ni le dorim, putem gasi solutii care sa ne ajute sa fim mai eficienti in ceea ce facem si astfel sa „facem rost” de acel timp pe care ni-l dorim pentru noi insine.
Tocmai de aceea, in acest articol m-am gandit sa iti prezint programelul care te poate face sa scrii rapid la tastatura, folosind toate degetele si fara sa privesti tastatura in timp ce scrii.
Programelul se numeste Typing Tutor si DA este GRATUIT. Asa ca, pentru dobandirea acestei abilitati nu vei putea sa aduci drept scuza faptul ca iti lipsesc resursele financiare.
Dand o cautare pe Google dupa Typing Tutor vei gasi mai multe variante ale acestui software – unele pot fi folosite doar online, altele si offline. Iata cateva astfel de site-uri, pe care eu le-am gasit: www.typingstudy.com, www.sense-lang.org si www.powertyping.com.
Tu cat de rapid scrii la tastatura?
Asadar, te provoc la un test: intra pe unul dintre aceste site-uri si vezi cate cuvinte pe minut poti scrie la tastatura, apoi lasa-mi rezultatul printr-un comentariu. Si binenteles, lucreaza la imbunatatirea acestui rezultat.
Si daca esti cititor fidel al acestui blog… acum stii ce urmeaza 😀 Da LIKE si impartaseste acest articol cu prietenii tai. Marirea vitezei de scriere la tastatura ii va ajuta si pe ei sa fie mai eficienti in lucrul cu calculatorul.
PS: am uitam sa mentionez… examenul l-am luat cu brio 😉