Vrei sa economisesti bani dar nu esti suficient de disciplinat pentru a continua sa pui bani deoparte pe termen lung?
Ai deja niste bani si te gandesti in ce anume ai putea sa-i investesti pentru a-i inmulti?
Acestea sunt doar 2 dintre intrebarile la care vei gasi raspuns in articolul de astazi. Si nu din partea mea, ci din partea unui blogger de educatie financiara care se documenteaza constant si scrie despre acest subiect.
Invitatul meu de astazi se numeste Dan Sulica. Am descoperit blogul lui IdeisiBani.ro atunci cand ma documentam pentru a scrie un articol despre cum sa economisesti bani.
Mi-a atras imediat atentia consecventa cu care publica articole pe blogul sau si experienta sa in domeniul financiar. Asa ca, l-am invitat sa imi raspunda la cateva intrebari in legatura cu economisirea si investirea banilor.
Sunt sigura ca o parte dintre aceste intrebari ti le-ai pus si tu deja, daca te intereseaza domeniul financiar ( si banuiesc ca te intereseaza, pentru ca altfel n-ai citi acest articol, nu-i asa? 😀 ) asa ca te invit sa citesti raspunsurile cu atentie si la final sa iti creezi un plan de actiune.
Buna Dan. Spune-ne cate ceva despre tine. Cati ani ai, de unde esti, ce profesie ai si… cum ti-a venit ideea de a incepe un blog de educatie financiara?
Buna Cristina. In primul rand, iti multumesc mult pentru invitatie. Numele meu este Dan Sulica, sunt din Bucuresti, am 46 de ani, sunt absolvent al Facultatii de Fizica si de 16 ani predau Biofizica studentilor de la Facultatea de Medicina.
Domeniul economico-financiar ma pasioneaza de si mai multa vreme, de la terminarea facultatii, cand am avut marea sansa de a studia in SUA timp de 5 ani.
Atunci am luat contact pentru prima oara cu aceasta lume fascinanta si am inceput sa inteleg cum functioneaza sistemul financiar intr-o economie de piata adevarata, si mai ales, modul cum interactioneaza oamenii obisnuiti cu acest sistem complex, in scopul construirii unui viitor cat mai prosper.
In anii care au urmat, dupa ce m-am intors in Romania, am avut ocazia sa invat si mai multe – mai ales din proprie experienta – despre diferite tipuri de investitii, cum sunt investitiile imobiliare, fondurile de investitii, bursele de actiuni si pietele valutare.
Astfel incat m-am gandit ca ar fi o idee buna sa pun la dispozitia celor interesati informatii legate de aceste domenii, mai ales ca din ce in ce mai multi oameni sunt interesati de modurile practice in care isi pot imbunatati educatia financiara si finantele personale, asa ca am realizat site-ul IdeiSiBani.ro.
Multa lume se apuca sa puna bani de-o parte si apoi renunta la acest obicei la fel de repede cum s-au apucat. Ce practici de economisire le-ai recomanda cititorilor blogului Cristinne, pentru ca ei sa se asigure ca vor continua sa economiseasca bani luna de luna?
Cel mai important este sa adopte o metoda care functioneaza.
Multi oameni sunt preocupati ca prima data dupa ce primesc salariul sa-si plateasca facturile de tot felul, ratele si alte datorii, apoi sa cheltuiasca pe lucrurile strict necesare, apoi pe cele mai putin necesare si astfel ajung la sfarsitul lunii sa nu mai aiba ce economisi.
Aceasta metoda NU functioneaza. Din contra, ei ar trebui sa faca exact invers: in primul rand sa puna o anumita suma deoparte si abia apoi sa faca celelalte plati si cheltuieli. Adica „pay yourself first”, dupa cum se numeste aceasta metoda.
Sigur, pentru asta iti trebuie un plan bine pus la punct, trebuie sa cunosti care iti sunt cheltuielile si sa stabilesti in mod realist care este suma pe care o poti economisi luna de luna.
Si iti mai trebuie consecventa de a respecta acest plan. Insa partea buna este ca odata ce vei vedea ca sistemul functioneaza si banii incep sa se adune, iti va fi mai usor sa te motivezi sa continui.
Care este cea mai buna modalitate de a-ti pastra banii economisiti, pentru a rezista tentatiei de a intra in ei si a-i cheltui?
Principala problema pe care o au oamenii este legata de perceptia timpului: de multe ori ei supraestimeaza lucrurile pe care le pot face in 1 an si subestimeaza ce pot face in 10 ani.
Prin urmare, ajungem sa fim mult prea preocupati de viitorul pe termen scurt si sa neglijam viitorul pe termen lung. De unde vine si tentatia de a sacrifica bunastarea viitoare de dragul satisfacerii unor mici placeri in prezent.
De aceea eu cred ca o parte importanta a banilor economisiti ar trebui sa aiba ca scop asigurarea unui viitor cat mai prosper pe termen lung si foarte lung. In mod particular ar trebui sa ne gandim la momentul pensiei, caci aceea va fi perioada cea mai dificila din viata fiecaruia.
Iar pentru a rezista mai usor tentatiei de a cheltui acesti bani economisiti, cel mai simplu ar fi sa ii tii cat mai departe de tine, eventual sa „uiti” de ei… 🙂 Adica sa iti faci un plan de a investi pe termen lung, in mod regulat, in anumite instrumente financiare, fara a-ti propune sa faci retrageri.
In felul acesta economiile tale vor beneficia de o crestere semnificativa, chiar daca sumele investite periodic nu sunt neaparat mari.
Care sunt directiile inspre care ar trebui sa se indrepte in 2023 oamenii care au ceva economii si vor sa si le inmulteasca?
La intrebarea aceasta este foarte greu de raspuns la modul general, pentru ca oamenii sunt foarte diferiti, au preferinte investitionale diferite, orizonturi de timp diferite si, nu in ultimul rand, grade diferite de toleranta in ceea ce priveste riscul.
De exemplu, pentru cei interesati de a obtine un randament mai mare pentru economiile lor pe termen lung, in conditiile acceptarii unor riscuri crescute, bursele de actiuni ar putea oferi oportunitati interesante in 2023.
Desi principalele economii ale lumii continua sa evolueze rezonabil, fiind destul de departe de o eventuala intrare in recesiune, totusi pietele de capital au inregistrat recent scaderi semnificative. Prin urmare, cred ca momentul cand recentele corectii se vor stabiliza va reprezenta o buna oportunitate de cumparare.
In ce ar trebui sa investeasca daca nu vor sa isi asume niciun risc sau riscuri mici?
Cei care vor sa evite volatilitatea si riscurile burselor de actiuni au la indemana fonduri de investitii cu risc mic, care investesc in obligatiuni (ce sunt garantate de emitentul respectiv) si care ofera totodata randamente mult mai bune decat depozitele bancare.
Ce parere ai despre dobanzile bancare din prezent? Sunt ele suficient de mari incat, la final de an, daca tragi linie si scazi toate cheltuielile de administrare a contului si impozitul sa iesi pe plus? Sunt doar o modalitate buna de a-ti proteja suma economisita de inflatie? Sau nu le recomanzi deoarece vei iesi pe minus cand iti faci socotelile la final de an?
Este adevarat ca in prezent dobanzile la depozitele bancare au scazut foarte mult, ajungand la niste valori de neimaginat acum cativa ani. Acesta este si motivul pentru care cred ca este o greseala sa-ti pastrezi toate economiile blocate in depozite bancare, in loc sa beneficiezi si de alte oportunitati de investitii care exista la momentul actual.
Pe de alta parte, insa, depozitele bancare au marele avantaj de a oferi lichiditate imediata, fiind totodata garantate de catre stat. Ele reprezinta astfel cea mai buna modalitate de a pastra o parte din economii, in special acea rezerva
destinata situatiilor neprevazute.
De asemenea, este important sa avem in vedere faptul ca nu toate depozitele bancare sunt la fel, asa cum nici conturile bancare nu sunt toate la fel.
Intr-o lume in care comisioanele si taxele de tot felul pe care trebuie sa le platesti sunt din ce in ce mai multe, exista si banci care iti ofera conturi avantajoase, care pot avea chiar costuri si comisioane zero!
Pentru oamenii tentati de castiguri rapide, care sunt dispusi sa-si asume riscuri mari, ce recomanzi si de ce?
Lor le recomand sa joace la loto, pentru ca doar acolo pot avea un castig mare si rapid, cu riscul de peste 99,9999% de a-si pierde banii… Glumesc, desigur!
Eu nu cred ca ar trebui sa incercam sa ne construim bunastarea si prosperitatea pe termen lung bazandu-ne pe ideea de castiguri rapide. Pentru simplul motiv ca aceasta metoda nu functioneaza!
Chiar daca, uneori, ar fi posibil sa obtinem anumite castiguri rapide, cu asumarea unor riscuri mari, acest lucru nu va da rezultate pe termen lung, caci la un moment dat acele riscuri se vor materializa si vom pierde la fel de rapid tot ce am castigat intre timp.
Ca urmare, eu sunt adeptul castigurilor rezonabile, obtinute intr-un ritm cat mai constant si cu expunerea la riscuri controlabile.
De aceea cred ca o buna disciplina financiara si un plan de economisire si investitii bine pus la punct reprezinta reteta castigatoare pe termen lung. Sunt sigur ca prin educatie, informare corecta, cu consecventa si rabdare putem cu totii sa ajungem la un nivel de prosperitate mai ridicat.
Multumesc pentru interviu Dan.
Multumesc si eu.
Daca vrei sa citesti articolele pe care Dan le scrie, intra pe IdeisiBani.ro iar daca preferi sa tii legatura cu el pe social media, iti recomand sa vizitezi pagina sa de Facebook unde are deja peste 6500 de fani.
Concluzie
Dupa cum ti-ai dat seama deja, a economisi nu este chiar atat de greu atat timp cat ai gasit un sistem care sa functioneze pentru tine, care sa te impiedice sa intri in ei din te miri ce motive.
Pentru investirea lor in schimb, va trebui sa dedici un pic din timpul tau si sa te informezi pentru a alege acele modalitati de investire a banilor care corespund sumei de bani pe care o detii si gradului de risc pe care doresti sa ti-l asumi.
Da, am spus bine MODALITATI de investire. Asta pentru ca, atunci cand vine vorba de investitii, cel mai bun lucru pe care il poti face este acela de a nu-ti pune toate economiile intr-un singur loc. Cheia succesului este diversificarea.
Spor la facut bani!
Ti-a fost de folos acest interviu? Fii generos. Da un Like. 🙂