metode de economisire a banilor

Cum sa economisesti bani fara sa-ti schimbi stilul de viata

Multi dintre noi ne intrebam cum am putea sa economisim bani, atunci cand observam ca, resursele financiare se epuizeaza inainte de a primi urmatorul salariu. Insa cati dintre noi trecem si la fapte?

„La placinte inainte, la razboi inapoi” spune un proverb cunoscut. Una e sa-ti faci planuri, alta e sa pui in practica.

Iata de ce, astazi m-am gandit sa iti arat cateva metode simple prin care poti economisi bani, fara a-ti diminua stilul de viata pe care il ai in acest moment.

1. Economiseste putin si frecvent

Aceasta este o metoda pe care eu o folosesc de ani buni.

In ce consta ea? In a pune o suma mica de-o parte insa foarte frecvent.

Pentru aceasta metoda vei avea nevoie de o pusculita. Daca nu ai, nu este cazul sa cumperi una. Vrem sa economisim bani, nu sa-i cheltuim 🙂 Asa ca incepe prin a lua un borcan pe care sa pui eticheta „Economiile mele”.

In fiecare zi, cand ajungi acasa de la servici, opreste-te mai intai in fata pusculitei tale. Deschide portofelul si pune acolo tot maruntul in monezi de metal pe care l-ai primit in cursul zilei.

Cum sa-ti maresti cantitatea de monezi pe care o „donezi” pusculitei tale? Atunci cand iti cumperi ceva, in cursul zilei, evita sa dai monezi, cand platesti. Astfel vei primi mereu bani marunti si pusculita ta se va umple mai rapid.

Ideea de a economisi functioneaza pe termen lung daca ea NU DOARE. Daca nu-ti afecteaza stilul de trai si totusi la final de luna ai reusit sa economisesti ceva banuti esti pe drumul cel bun, pentru ca stii ca poti continua cu acest comportament vreme indelungata, fara sa te simti „strangulat” de lipsa banilor respectivi.

Revenind la metoda noastra. La finalul fiecarei luni vei constata ca, pusculita ta a adunat cativa zeci de lei. Du-te si pune banii respectivi la banca. Tinandu-i in borcan in continuare nu vor face pui.

In acest sens, studiaza oferta bancilor si alege cea mai buna oferta.

( Aici mare atentie la comisioanele bancilor: chiar daca una din banci iti poate oferi o dobanda un picut mai mare, este posibil sa aiba cheltuieli de administrare mai mari si per total sa nu fie atat de bine precum iti inchipui. Asadar, ia-ti timpul necesar si studiaza oferta bancilor cu atentie.)

Asa am procedat vreme de 6 luni – 1 an ( nu mai retin bine perioada). Cert este ca, la un moment dat mi-am dat seama ca pot economisi mai mult. Si atunci locul monezilor de metal a fost luat de hartiile de 1 leu, apoi, in timp, de cele de 5 lei.

Nu, nu te vei imbogati aplicand aceasta metoda. Dar nici nu iti vei afecta stilul de trai – adica promisiunea pe care ti-am facut-o in titlul articolului.

Aceasta este o metoda de economisire care da rezultate pe termen mediu si lung si care te va ajuta sa te disciplinezi in privinta modului de repartizare a castigurilor tale lunare.

2. Nu te intinde mai mult decat te tine plapuma

Intotdeauna am fost impotriva creditelor la banci. Pana acum nu m-am imprumutat niciodata si doar daca voi fi intr-o situatie foarte critica pe viitor ma vad facand acest lucru. Si efectiv nu pot sa inteleg de ce unii oameni fac asta…

Ofertele bancilor par tentante la prima vedere. Dar daca stai sa calculezi cat dai inapoi, ca si dobanda, ti se taie cheful de a mai face un credit. Si putini dintre noi isi fac aceste socoteli. Altfel nu pot sa imi explic de ce atata lume se imprumuta la banci.

Acest comportament este unul distructiv nu constructiv. Practic, in fiecare luna dupa ce iei banii, te duci sa-ti platesti creditele si inainte sa-ti dai seama esti cu buzunarul gol.

Asa ca, aceasta a doua metoda se refera la renuntarea la a face noi imprumuturi. Nu poti sa acumulezi bani si sa iesi in castig atata timp cat tu ai datorii.

Vrei sa iti cumperi ceva? Foarte bine. Tine-ti un pic in frau dorinta de a intra in posesia bunului respectiv IMEDIAT si pune bani de-o parte. Apoi ia cu banii jos. Insa nu te imprumuta la banci.

Super oferte sunt si vor mai fi. Nu te teme ca ratezi ocazia vietii tale. Poate ca, dupa o perioada vei putea „prinde” o oferta chiar mai buna decat cea curenta.

Fa-ti un plan de actiune. Gandeste-te asa: la banca, pentru x lucru as plati o rata de 100 lei timp de 6 luni. Pretul lucrului x este de 500 lei daca il iau cu banii jos. Asa ca, voi pune la banca, ca depozit 100 lei timp de 5 luni, ca si cum as plati acea rata. La finalul celor 5 luni imi voi permite sa cumpar lucrul x.

Asadar, in loc sa intri in posesia bunului respectiv si pentru asta sa platesti pretul bunului + dobanda bancii, alege sa mai astepti un pic, sa pui ratele respective de-o parte si sa achizitionezi bunul la pretul cu care il gasesti in magazin.

Cum pui bani deoparte folosind aceasta metoda? Practic, dobanda pe care ar fi trebuit sa i-o platesti bancii pentru bunul achizitionat iti ramane tie 🙂

3. Gunoiul tau – bogatia altuia

Profita de venirea primaverii si fa-ti o curatenie temeinica in casa. Vezi ce ai folosit in ultimul an de zile si ce nu pune de-o parte.

Toate lucrurile pe care tu le tii in acest moment degeaba, pe care se asterne praful, pot fi folositoare altor oameni. Renunta sa faci mormanul mai mare decat este, adunand in continuare ca un harciog.

Fa curatenie in ele: pune de-o parte lucrurile care mai pot fi folosite iar cele care prezinta defectiuni iremediabile arunca-le la cosul de gunoi.

In cazul celor care se afla inca in stare buna, care mai pot fi folosite, intra pe site-uri gen Olx.ro si pune-le la vanzare.

Astfel impusti doi iepuri dintr-o lovitura: iti eliberezi casa de lucruri pe care oricum nu le mai folosesti si castigi niste bani in plus – bani pe care, desigur ca nu-i vei cheltui, ci ii vei pune in pusculita si apoi intr-un depozit la banca.

4. Actiuni mici cu rezultate mari

N-are sens sa:

  • lasi calculatorul pornit cand nu te afli in fata lui
  • lasi lumina aprinsa cand iesi din camera respectiva
  • lasi incarcatorul telefonului mobil in priza non stop pentru ca stii ca la un moment dat va trebui sa reincarci telefonul. Pune incarcatorul in priza strict atunci cand ai nevoie de el, iar cand incarcarea telefonului s-a finalizat, scoate-l din priza.
  • iei masina spre servici, daca sunt doar cateva statii de mers iar vremea de afara este atat de frumoasa. O plimbare de dimineata te va inviora si te va binedispune.
  • cumperi mai multe alimente decat stii ca vei consuma, pentru simplul fapt ca sunt la oferta. Daca apuca sa expire sau sa se strice in frigider, sunt bani aruncati aiurea pe geam.

Chiar daca ti se pare ca nu vei reusi sa economisesti „mare branza” in acest fel atunci cand te uiti la fiecare dintre elementele enumerate in lista de mai sus, stai si aduna-le si vei vedea ca diferenta pe care o obtii este sesizabila.

Economisirea banilor nu trebuie sa fie o activitate grea si anevoioasa. Cu cat sunt mai simple si mai usor de pus in practica actiunile de economisire pe care le intreprinzi cu atat ele vor da roade mai degraba.

Tu prin ce metode obisnuiesti sa economisesti?

Adu-ti Site-ul in PRIMA PAGINA din Google!

Programeaza Sedinta Ta De Consultanta Gratuita cu Cristina Stoica

Distribuie articolul pe:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
WhatsApp
Email

Citeste pe aceeasi tema si...

AGENTIE DE MARKETING ONLINE,
SEO & WEB DESIGN

Iti Oferim Solutii De Marketing Online Care Iti Aduc Mai Multi Prospecti & Vanzari Mai Mari

Programeaza Sedinta Ta De Consultanta Gratuita cu Cristina Stoica

Adu-ti Site-ul in PRIMA PAGINA din Google!

Programeaza Sedinta Ta De Consultanta Gratuita cu Cristina Stoica