Se aud chiote de bucurie din dormitor. Ma indrept cu pasi grabiti in acea directie pentru a vedea ce se intampla. Fetita mea de 8 luni s-a ridicat in picioare. Ochii ii sticlesc de bucurie si zambetul larg de pe fata ei parca imi spune: uite mami, am reusit; m-am ridicat in picioare!
Chiar daca ne-am maturizat si pretindem ca stim o gramada de lucruri care ne ofera posiblitatea sa facem alegeri intelepte, nu se intampla totdeauna asa. Faptul ca am crescut mari are dezavantajele sale. Printre ele se numara:
- pierderea entuziasmului molipsitor pentru fiecare lucru marunt,
- perseverenta si nu in cele din urma
- dorinta de a invata permanent lucruri noi si de a ne asuma riscuri, in acest sens.
Toate acestea le vad zi de zi in ochii si in comportamentul fetitei mele de doar cateva luni.
Este uimitor cat de perseverenti pot fi copiii! Daca si noi am fi macar pe sfert, ca adulti, la fel de incapatanati sa reusim lucrul pe care ni-l propunem, nu ne-am mai plange de esec zi de zi.
Ia-ti cateva clipe si reflecteaza: daca nu ai fi fost extrem de perseverent atunci cand erai mic, si nu stiai sa mergi, ai mai fi reusit sa faci acest lucru?
Copiii nostri dau dovada de rabdare si perseverenta in tot ceea ce fac. Atunci cand invata sa merga se ridica, fac la inceput 2-3 pasi, apoi cad, se ridica si incearca din nou si tot asa.
Tu de cate ori te-ai confruntat cu esecul inainte sa renunti definitiv la ideea pe care o aveai?
Cate raspunsuri negative, din partea clientilor au fost suficiente pentru a te da batut in ceea ce iti propusesei sa realizezi?
Daca, mic copil fiind, ai fi renuntat la a fi perseverent, nu ai sti in acest moment sa mergi, sa vorbesti, sa te speli sau sa mananci singur.
Nu mai vorbim de situatiile penibile in care, un copil isi poate pune parintii, atunci cand, aflati la cumparaturi, copilul incepe sa zbiere sa se tavaleasca pe jos si sa faca orice ii trece in minte pentru a obtine jucaria pe care a ochit-o pe raft. Ce sa faca, saracii parinti, mai de mila, mai de sila, ii cumpara jucaria micutului.
Cine iese invingator in aceasta situatie? Copilul. Cine are studii superioare, cunostinte de psihologie si toate cele? Parintii. Dar degeaba!